1.11.07

Συλλογή Υπογραφών...

(Περιοδικό ne.o. - Τεύχος 76 - Νοέμβριος 2007)
Το κείμενο που ακολουθεί κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, σε μια πιο "ελαφριά" εκδοχή, μεταξύ πανεπιστημιακών καθηγητών προκειμένου οι τελευταίοι να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε έναν εκ των διεκδικητών της Προεδρίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οταν το παρέλαβα, αποφάσισα να το τροποποιήσω "ελαφρώς". Δεν γνωρίζω την μετέπειτα πορεία του κειμένου, το οποίο και δεν υπέγραψα. Διαβάζοντάς το ξανά σκέφτηκα ότι αντικαθιστώντας (find-replace) το όνομα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη φράση "ο πολιτικός κόσμος της χώρας", έχουμε ένα πιο ενδιαφέρον κείμενο που ευχαρίστως θα υπέγραφα. Επειδή, όμως, τέτοια κείμενα δεν κυκλοφορούν προς υπογραφή, το παραθέτω ακολούθως.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι νοιώθουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να εκφράσουμε δημόσια την αγωνία μας για το μέλλον και την ανασυγκρότηση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει τις ρίζες του στην εγκατάλειψη θεμελιωδών αρχών, στην απαξίωση και στον ισοπεδωτισμό, φαινόμενα που καλλιεργήθηκαν έντονα εδώ και πολλά χρόνια και που τελικά είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της ταυτότητάς της πολιτικής. Η εξουσία, η οποία ανήχθη σε μοναδικό σκοπό, ενίοτε χωρίς όρους, δεν μπορεί να αποτελεί τη συνεκτική ουσία που κρατά την όποια ηγεσία ενωμένη και μάλιστα στη βάση ισορροπιών και όχι αρχών. Αυτά έγιναν αντιληπτά από τους πολίτες, οι οποίοι έστειλαν στις τελευταίες εκλογές ένα σημαντικό μήνυμα στον πολιτικό κόσμο της χώρας: αποκτήστε ξανά πολιτική ταυτότητα, αποβάλλετε τον πολιτικό δεινοσαυρισμό, ανασυγκροτηθείτε και πείστε μας γι αυτό.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, χρειάζεται ανασυγκρότηση που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών να είναι σύγχρονος, ανοικτός στην κοινωνία, δημοκρατικός και πατριωτικός, απελευθερωμένος από τα δεσμά αδιαφανών μηχανισμών και προσωπικών συμφερόντων. Χρειάζεται να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός στον οποίο η κοινωνία θα πιστέψει και πάλι, ώστε να συμμετέχει ενεργά. Χρειάζεται πολιτική ταυτότητα, που θα πείθει όχι μόνο για τη διαχείριση του σήμερα, αλλά και για το όραμα του αύριο. Η Ανασυγκρότηση του πολιτικού κόσμου της χώρας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά αλλά μεγάλα προβλήματα των πολιτών με κατάλληλες προοδευτικές, καθαρές, δημόσιες πολιτικές του σήμερα και του αύριο.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας πρέπει να εγκαταλείψει τις ξύλινες γενικολογίες και πάνω απ' όλα τις ξύλινες και άχρωμες πολιτικές τακτικές, οι οποίες ενίοτε καλύπτουν ακριβώς αντίθετες πρακτικές. Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι ισορροπιών, αλλά έχει ταυτότητα. Για να ξαναβρεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας την ταυτότητα που του αφαίρεσε ο υποκριτικός, επίπεδος και άχρωμος πολιτικός λόγος, απαιτούνται κυρίως αξιοκρατία παντού, γνώση, μακροχρόνιος προγραμματισμός, διαφάνεια, σοβαρότητα, και οργάνωση. Απαιτείται καθαρή θέση για τη σχέση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη, για την εντιμότητα και το ήθος. Χρειάζεται ακόμη συνεχής τριβή με την κοινωνία και τους πολίτες οι οποίοι μόνο αν πειστούν για τη νέα του ταυτότητα θα εγγυηθούν την αποτελεσματική εφαρμογή και την ευρεία κοινωνική στήριξη των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Στην κρίσιμη αυτή ιστορική καμπή που βρίσκεται η δημοκρατία αλλά και η χώρα, απαιτείται πάνω από όλα πολιτική ηγεσία με καινοτόμο και καθαρή σκέψη, με ταυτότητα πολιτικής και όχι ονομάτων, με όραμα, και με διάθεση ρήξης πρώτα απ όλα με όσους καπηλεύτηκαν την Πολιτική για τη δική τους ευημερία, και κατόπιν με τις δυνάμεις της αντίδρασης. Απαιτούνται πολιτικές αρετές που θα επιτρέψουν τον απεγκλωβισμό της δημοκρατίας και των δυνάμεων της προόδου από την ξύλινη πολιτική, από την εσωστρέφεια, από τις κενές και επίπεδες γενικολογίες των ισορροπιών, από τη θλίψη, την απαισιοδοξία και τον γενικευμένο ισοπεδωτισμό. Απαιτείται νέα και δυναμική ηγεσία του τόπου που θα απελευθερώσει την πολιτική από τα δεσμά του παλαιοκομματισμού, θα πείσει και θα εμπνεύσει, θα δώσει νέα προοπτική και ελπίδα στους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας.

Οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλλουμε στο έργο αυτό αλλά και να το ελέγχουμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν απέναντι στην κοινωνία και ενάντια στην αδράνεια, τον κενό πολιτικό λόγο και το άχρωμο και ισοπεδωτικό μέλλον που απειλεί τις επερχόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου