1.12.07

Η ελευθερία της Τεχνολογίας

(Περιοδικό ne.o. - Τεύχος 77 - Δεκέμβριος 2007)
Ή «η τεχνολογία της ελευθερίας», κατά μια πιο διαφημιστική εκδοχή ενός μηνύματος που μας μεταδίδεται με πολλές μορφές: η τεχνολογία μας απελευθερώνει από το χώρο και μας επιτρέπει, κατά συνέπεια, να έχουμε περισσότερο δικό μας χρόνο. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες συσκευές, συνδεόμενοι σε ευρυζωνικά δίκτυα και κάνοντας χρήση σύγχρονων υπηρεσιών, δεν είναι πλέον απαραίτητο η εργασία που ονομάστηκε απασχόληση, να συνδέεται με το χώρο και το χρόνο του γραφείου, ιδιαίτερα στον τριτογενή τομέα. Το δε μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Ελευθερία, λοιπόν, αυτό είναι το κλειδί και η κινητήρια δύναμη όλων αυτών των εξελίξεων, ή τουλάχιστον έτσι λένε αυτοί που διαθέτουν τα απαραίτητα διαφημιστικά κονδύλια, τα οποία είναι τουλάχιστον εξίσου εντυπωσιακά, όπως η τεχνολογία στην οποία αναφέρονται. Και μάλλον έτσι θα είναι, δεν εξηγείται αλλιώς, την τελευταία δεκαετία (τουλάχιστον) πρέπει να βιώσαμε ένα άλμα στο επίπεδο της ελευθερίας που απολαμβάνουμε.

Πάρτε την κινητή τηλεφωνία. Μας επέτρεψε να μιλάμε με τους αγαπημένους μας, όπου και αν βρισκόμαστε. Πράγματι. Όπως επέτρεψε και στους μη αγαπημένους μας συνεργάτες (καθότι από τότε που η εργασία εκσυγχρονίστηκε σε «απασχόληση» οι εργοδότες καταργήθηκαν) να μας καλούν όποτε θέλουν και να απαιτούν να μας βρουν. Μάλιστα, όσο βελτιώνονται οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας, η ελευθερία που απολαμβάνουμε όλοι εμείς διευρύνεται. Ας πούμε, με τις υπηρεσίες “unified messaging” το “push email” και τα συναφή, απελευθερωνόμαστε πλέον από τους περιορισμούς της περίπτωσης να βρισκόμαστε «εκτός δικτύου». Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα μπούμε στο δίκτυο, οπότε το pushed email με όλα τα επισυναπτόμενα θα φτάσει σε μας και επίσης θα φτάσει στον αποστολέα ένα μήνυμα ότι το λάβαμε. Τέρμα η δέσμευση του χαμένου email. Φανταστείτε ότι κάποιοι λένε ότι αργά ή γρήγορα (ήδη;) τα “gps enabled” τηλέφωνα δίνουν στους αγαπημένους μας και αναφορά σχετικά με τη θέση μας ώστε να μην ανησυχούν αν μας αναζητούν.

Άλλο παράδειγμα, οι φορητοί υπολογιστές. Πριν από 10 χρόνια για να έχει κάποιος έναν αξιοπρεπή φορητό υπολογιστή έπρεπε να διαθέσει περί τα 6 χιλ σημερινά ευρώ. Σήμερα με το 1/4 μπορεί να έχει κανείς όσα δεν μπορούσε τότε να φανταστεί. Ετσι, μπορούμε ελεύθερα να δουλεύουμε στο σπίτι, στην παραλία, στο εξοχικό, το απόγευμα, τη νύχτα, ή όποτε άλλοτε επιλέγουμε εμείς, βρε αδελφέ, τόσο ελεύθεροι είμαστε. Βάλτε και λίγο από δίκτυα 3G και κάτι, hotspots παντού, DSL με δωρεάν ασύρματο δίκτυο, και άλλα συναφή, και καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση, μόνοι μας θα επιλέξουμε, ελεύθερα, πότε και πού θα απασχοληθούμε (υπενθύμιση: η λέξη εργασία δεν υπάρχει).

Ας πάρουμε και τα πάσης φύσεως mp3 players, παιχνιδομηχανές κλπ: μπορούν πλέον να κρέμονται σαν κόσμημα και μας επιτρέπουν να ακούμε, ελεύθεροι, παντού τη μουσική που θέλουμε ώστε να μην είμαστε περιορισμένοι από το φυσικό χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Τα πιο σύγχρονα έχουν και video, για να μην χάνουμε την αγαπημένη μας ταινία. Οσο δε προοδεύουμε, οι συσκευές αυτές γίνονται και τηλέφωνο, και υπολογιστής, και GPS και PDA και γενικώς τα έχουν όλα ώστε να μη χρειαστεί να μεταφέρουμε πολλές από δαύτες για να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που μας προσφέρει καθεμία χωριστά: όλες οι ελευθερίες, σύντομα θα χωράνε σε μία συσκευή και αυτή θα χωράει στην παλάμη μας, και θα την χειριζόμαστε όπως και τόσα άλλα πράγματα.

Αυτά θα συνοδευτούν από τα απαραίτητα Business Models, θα χαρακτηριστούν ως enabling technologies, θα συνδυαστούν με την τηλεόραση, το video on demand, τις υπηρεσίες ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος, υγείας και πολλές άλλες που η φαντασία μας δεν φτάνει. Θα μπουν σε sales plans, θα συνοδευτούν από πιστοποιητικά που θα δίνονται ως τεκμήρια για πρόσληψη στο Δημόσιο, από στόχους για νέες αγορές, καθώς και από πλήθος αναλύσεων από συγγραφείς, φιλοσόφους και πάσης φύσεως connoisseurs, αποτελώντας στόχο ζωής και μέτρο επιτυχίας για πολλά από τα στελέχη της Νέας Οικονομίας.

Εμείς δε μένει παρά να ευχηθούμε σε όλους να απολαμβάνουν την ελευθερία που τους προσφέρουν όλες αυτές οι εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας, και να συνεχίσουν να τις χρηματοδοτούν για το δικό τους καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου