22.11.08

Ο αγώνας

Η ιστορία που ακολουθεί μου ήρθε πρόσφατα στο email από μία φίλη. Νομίζω ότι την είχα δει και παλαιότερα, πάντως δεν είναι δική μου και πιθανότατα κυκλοφορεί. Επειδή ο συμβολισμός της είναι ιδιαίτερα εύστοχος, την αντιγράφω αυτούσια...

Ηταν κάποτε μια ελληνική εθνική ομάδα κωπηλασίας η οποία κανόνισε να συμμετάσχει σε έναν ετήσιο αγώνα κωπηλασίας με την αντίστοιχη ομάδα της Ιαπωνίας. Σε κάθε ομάδα θα συμμετείχαν 8 άτομα. Φτάνει η στιγμή του πρώτου αγώνα. Και οι δύο ομάδες είχαν δουλέψει σκληρά για να είναι σε φόρμα. Την ημέρα του αγώνα και οι δύο ομάδες ήταν σε παρόμοια φυσική κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, οι Γιαπωνέζοι νίκησαν με 1 χιλιόμετρο διαφορά.

Η διάθεση της Ελληνικής ομάδας είχε πιάσει πάτο. Η Διοίκηση αποφάσισε ότι έπρεπε πάσει θυσία να κερδίσουν την επόμενη χρονιά.

Έτσι, προσέλαβαν μία Ομάδα Αναλυτών για να παρακολουθήσουν κατάσταση και να προτείνουν μία κατάλληλη λύση. Μετά από μακροχρόνιες αναλύσεις και έρευνες, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η Γιαπωνέζικη ομάδα είχε επτά κωπηλάτες κι έναν μόνο καπετάνιο. Φυσικά, η Ελληνική ομάδα είχε επτά καπετάνιους κι έναν μόνο κωπηλάτη.

Έχοντας ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, η διοίκηση έδειξε εκπληκτική σοφία: Προσέλαβαν την καλύτερη και πιο ακριβοπληρωμένη ομάδα Συμβούλων για να αναδιοργανώσουν την Ελληνική ομάδα. Μετά από αρκετούς μήνες και πλήθος παραδοτέων, οι Σύμβουλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν πάρα πολλοί καπετάνιοι κι ελάχιστοι κωπηλάτες σην Ελληνική ομάδα. Πρότειναν μία λύση γι' αυτό το πρόβλημα: Η σύσταση της Ελληνικής ομάδας έπρεπε ν' αλλάξει! Θα υπάρχουν τέσσερις καπετάνιοι στη βάρκα, οι οποίοι θα δίνουν εντολές σε δύο προϊσταμένους, σε έναν τμηματάρχη και σε έναν κωπηλάτη. Πέρα απ' αυτό, οι σύμβουλοι πρότειναν να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας του κωπηλάτη και να υπάρχει ανταγωνισμός.

Την επόμενη χρονιά, οι Γιαπωνέζοι κέρδισαν με 2 χιλιόμετρα διαφορά.

Η Ελληνική ομάδα αμέσως απέλυσε τον κωπηλάτη από την ομάδα λόγω της μη ικανοποιητικής απόδοσής του.

Στην Διοίκηση δόθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό ως επιβράβευση για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε η ομάδα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Η Ομάδα Συμβούλων αμέσως ετοίμασε και δεύτερη ανάλυση, η οποία έδειχνε πως τα κίνητρα υπήρχαν, η διάθεση υπήρχε, μα το μέσο έπρεπε ν' αλλάξει.

Αυτή τη στιγμή η Διοίκηση της Ελληνικής ομάδας έχει αναθέσει σε Ειδικούς Μελετητές με παγκόσμια αναγνώριση το έργο της σχεδίασης μιας νέας καινοτομικής βάρκας.

2 σχόλια:

  1. Αυτό που με παραξενεύει είναι που ο κωπηλάτης ποτέ δεν παραιτείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν παραιτείται γιατί οι Προϊστάμενοι της Διοίκησης της Ομάδας, σε συνεργασία με τον μητρικό χρηματοπιστωτικό όμιλο της Ομάδας Συμβούλων, τον έχουν πείσει να πάρει στεγαστικό για να αγοράσει "σπίτι"... Γι αυτό δεν παραιτείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή